Hur Mycket Protein i Ett Ägg: Näringsvärde och Hälsosamma Fakta
Blogg

Hur Mycket Protein i Ett Ägg: Näringsvärde och Hälsosamma Fakta

Vad du behöver veta om proteinet i ett ägg

Du har kanske frågat dig själv många gånger, hur mycket protein finns det egentligen i ett ägg? Låt oss nysta upp det här för dig. Ett medelstort ägg (vägande cirka 60 gram) innehåller omkring 6,3 gram protein. Men proteinet splittras mellan gulan och vitan, med merparten finns i äggvitan.

Proteinfördelning i ett ägg

För att illustrera proteinfördelningenuppdelningen, låt oss ta en titt på följande tabell:

Del av ägget Proteinhalt Andel av totalt protein
Äggula 2,7 g 43%
Äggvita 3,6 g 57%
Hela ägget 6,3 g 100%

Äggulo vs Äggvita: Vilken är bättre för protein?

Även om äggvitan har mer protein per gram än gulan, bör du äta hela ägget för att dra nytta av alla näringsämnen. Äggulan innehåller näringsämnen som lutein, zeaxanthin och kolin, som har en mängd hälsofördelar.

Hälsosamt sätt att äta ägg

För att maximera näringsvärdet av ägget, rekommenderas att man inte konsumerar dem råa eller doppade i olja (det lägger till onödiga kalorier). Hårdkokta eller kokta ägg är generellt sett ett hälsosammare alternativ.

Men kom ihåg, balans är nyckeln till allting. Ägg är en utmärkt proteinkälla, men bör ingå i en varierad kost som innehåller en rad olika näringsrika livsmedel.

  • Hårdkokt ägg
  • Röra av ägg
  • Pocherat ägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *