Hur många tänder har man
Blogg

Hur många tänder har man

Vuxna och barns tänder

Kan vi bli melodiska i vår tankegång och tillåta oss att reflektera över frågan ”hur många tänder har man”? Svaret verkar som det enklaste på jorden, men faktum är att det kan vara en liten uppgift att sätta tänderna i! Så låt oss dyka ner.

Ditt tandräkneschema

Så hur många tänder har vi människor då? Om du är en vuxen kommer du att ha runt 32 tänder. Även här, kanske några av er tvivlar och räknar era tänder. Men ja, en full uppsättning av vuxna tänder innehåller 32 i alla. Men vänta! Vad händer med barnen? Har de också samma antal tänder? Nej, ungdomar i tandtillväxtfasen, oftast barn i åldern 6 till 12 år, har 28 mjölktänder.

Barnets första tänder

Barn börjar normalt utveckla sina första mjölktänder runt sex månaders ålder. Hela uppsättningen med 20 mjölktänder är vanligtvis på plats runt två-årsåldern.

Tand Antal hos vuxna Antal hos barn
Främre tänder 8 8
Hörntänder 4 4
Kindtänder 8 8
Visdomständer 4 0
Totalt 32 20

Visdomständerna

Varför har då vuxna fler tänder än barn? Det handlar om de beryktade visdomständerna. De börjar dyka upp i munnen mellan 17 och 25 års ålder. I princip har varje person upp till 4 visdomständer, en i varje tandkvadrant.

Slutsats

Där har vi det, en snabb titt på tandtrollens värld! Hoppas att detta har svarat på din fråga om ”hur många tänder har man”. Bara kom ihåg, oavsett antalet är det viktigaste att alla dessa pärlor är rena och friska!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *