Svullen lymfkörtel halsen ena sidan
Blogg

Svullen lymfkörtel halsen ena sidan

Vad är en svullen lymfkörtel i halsen säger du?

Lymfkörtlarna är en viktig del av vårt immunförsvar och fungerar som filter för skadliga partiklar i kroppen. När du noterar en svullen lymfkörtel i halsen på ena sidan kan det orsakas av flera saker. En vanlig orsak är att kroppen kämpar mot en infektion. Men lugn, det är oftast inte allvarligt och går över när infektionen är bekämpad.

Vanliga symptom

En svullen lymfkörtel i halsen kan kännas som en knöl eller svullnad på sidan av halsen. Ibland kan den vara öm men andra gånger märker du knappt av den.

Symptom Beskrivning Vad man kan göra
Svullnad Oftast märkbar på sidan av halsen. Kontrollera med läkare om svullnaden inte ändrar storlek eller om den blir större.
Smärta Varierande nivå av ömhet i körteln, kan komma och gå. Smärtlindrande medicin kan hjälpa, men rådfråga alltid läkare om du är osäker.
Förkylningsliknande symptom Halsont, feber, trötthet kan förekomma. Vila och drick mycket vätska, men när kontakt med läkare om symtomen inte förbättras efter en vecka.
Andra symptom Nattliga svettningar, viktminskning Om du upplever dessa symptom bör du omedelbart kontakta en läkare.

Behandling och hantering

Vägen till lindring beror helt på vad som orsakar den svullna lymfkörteln. Om det beror på en bakteriell infektion kan antibiotika ordineras för att bekämpa bakterierna. För virusinfektioner, som förkylning, behöver kroppen oftast tid att bekämpa viruset på egen hand.

När ska jag söka läkarvård?

Även om det är normalt att lymfkörtlarna sväller vid infektioner, bör du söka medicinsk hjälp om svullnaden kvarstår efter några veckor, dom blir större eller om du upplever andra symptom som ovanstående.

Några ytterligare tips

  • Håll dig hydratiserad, drick mycket vatten.
  • Vila din kropp och låt den återhämta sig.
  • Inte röra svullnaden för mycket för att undvika ytterligare irritation.
  • Upprepa besök till läkaren om du har några bekymmer.

Kom ihåg, hälsan först!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *