Elvira Öberg – snabb i spåret
Blogg

Elvira Öberg – snabb i spåret

När Klas Lestander, som förste svensk, vann OS-guld i Squaw Valley år 1960 visste inte många vad sporten gick ut på. Idag vet vi bättre. Inte minst tack var Elvira Öberg och hennes systers framfart i skidspåret och på skjutbanan.

Några fakta om Elvira Öberg

Född1999
FödelseortJukkasjärvi
SportSkidskytte
Medaljer i OSGuld i stafett och två individuella silvermedaljer

Skidskytte – spänning utan gräns

Att se på skidskytte är inget för de hjärtsvaga. De senaste åren har skidskytte blivit en av de mest älskade sportgrenarna i Sverige. Till och med de människor som normalt stänger av TV:n när det är sport kan inte låta bli att sitta kvar och dras med av dramatiken. Hur har det blivit så? I grunden beror det nog på att en skidskytt måste behärska två discipliner. Den som är något långsam i skidspåret  kan kompensera det med att vara en duktig skytt. Och tvärtom. Men även den bästa skytt kan klappa ihop på skjutvallen.

En tävlig i skidskytte är oftast spännande från start till mål. Någon tävlande kan leda hela vägen fram till sista skyttet. Då kan nerverna och mjölksyra med bendarr ta ut sin rätt. Vi har exempelvis sett svenskan Mona Brorsson leda en distans fram till sista skyttet i VM, där hon sköt flera bom och rasade i resultatlistan. Ännu värre gick det på skjutvallen för Darya Domracheva från Belarus, som vid två tävlingar råkade skjuta på fel tavla.

Svenskar och medaljer i vinter-OS

Vi har många svenskar som tagit medaljer i skidskytte i OS genom åren. Följande har tagit guld:

  • Klas Lestander
  • Björn Ferry
  • Anna-Karin Zidek
  • Hanna Öberg
  • Stafett för herrar 2018
  • Stafett för damer 2022

Låt oss inte glömma två profiler, nämligen Magdalena Forsberg och Helena Ekholm (Jonsson). Båda var favoriter inför sina respektive OS, men lyckades inte ta guld. De har tagit revansch genom att på ett insiktsfullt sätt kommentera tävlingar i skidskytte på TV. Den sysslan delar de för övrigt med Björn Ferry.

Elvira Öberg och vinter-OS 2022

Systrarna Hanna och Elvira Öberg har vi alla tagit till våra hjärtan. Inte nog med att de är duktiga skidskyttar, de är dessutom trevliga att se och lyssna på. Hanna hade stora framgångar vid vinter-OS i Korea år 2018. På vinter-OS 2022 fick lillasyster Elvira sitt stora genombrott. Hon såg till att Sverige tog hem guld i stafett och sedan tog hon själv två individuella silvermedaljer.

Vad har Elvira för styrkor? Som lekman går det att konstatera att hon kan fara fram som en furie i skidspåret. Skyttet behärskar hon på ett utmärkt sätt. Men det allra viktigaste draget är att hon har en så kallad vinnarskalle. Hon ger aldrig slaget förlorat. De fysiska egenskaperna är självklart också betydelsefulla. Hennes vikt och längd är cirka 72 kilo respektive 176 centimeter. Jämfört med flera andra kvinnliga skidskyttar uppfattar man Elvira som lång.

Elvira Öberg – privatliv

Vi vet att Elvira kommer från en idrottsfamilj. Hon och Hanna har självklart sporrat varandra. Att båda föräldrarna varit aktiva inom sporten har inte gjort det sämre. 

Har Elvira Öberg någon pojkvän? Det är naturligtvis en fråga som allmänheten måste få kännedom om. Den 19 augusti 2022 kunde Aftonbladet meddela att Elvira funnit kärlekslyckan. Vem den lycklige mannen är, förutom att han heter David, får vi inte veta. Han är i varje fall inte skidskytt. 

Kan vi följa Elvira Öberg på instagram? Ja, hon hinner faktiskt med det också mellan sina träningspass. Men vem är hanna elvira öberg? En namnkombination som förekommer på nätet. Det vet ingen utan förmodligen är det någon som tror att systrarna är tvillingar.

Elvira Öberg – framtid

Både Elvira och Hanna Öberg är fortfarande unga som idrottskvinnor. Ett rykte gör gällande att Hanna är gravid. Det innebär inte att idrottskarriären är över, många kvinnliga skidskyttar har kommit tillbaka efter att de fött barn. Vi räknar alltså med att få följa systrarna Öberg på många olidligt spännande tävlingar i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *