Vilka är de gripna artisterna?
Blogg

Vilka är de gripna artisterna?

Den kända iranska rapparen Toomaj Salehi och den kurdiska rapparen Saman Yasin greps i början av november. Anledningen är deras regimkritiska musik, något den iranska regering ser mycket allvarligt på. Toomaj har dessutom tidigare varit häktad och satt åtta dagar i häktet i september 2021.

Det är med anledning av de protester som pågått den senaste tiden i Iran som de båda rapparna deltagit med sin musik. Nu rapporterar ett flertal internationella media att både Saman och Toomaj riskerar att få dödsstraff för sin musik men även för den aktiva roll de tagit i protesterna. Iranwire har bland annat rapporterat att Toomaj kan bli åtalad för vad de kallar ”Guds fiende”. Ett brott han kan få dödsstraff för.

Stöd av svenska artister

Vilka är de gripna artisterna då? Inom rapmusiken är de välkända, framför allt för att använda sin musik för att kritisera regimen. Nu har svenska rappare med initiativtagaren Ronak Mirlashari gjort en video i sociala media. Syftet är att uppmärksamma tillfångatagandet av de två rapparna och den iranska regimens agerande. Mirlashari säger bland annat i uppropet att ingen kan få en dödsdom för att de gör musik. Men det är inte bara i Sverige som detta har upprört många, även FN uppmanar världen till att agera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *